Inhoud project gebiedsonderwijs
Enkel vanuit de boeken leren, is een ouderwetse gedachte. Dat kan anders. Afwisselender, aansprekender, meer in lijn met de belevingswereld van de kinderen en bovenal meer in lijn met de omgeving waarin wij wonen. Naar buiten! Dat is wat veel kinderen het liefste willen. En waarom zou je hen daarin niet faciliteren? Met betrokken ouders, bevlogen leerkrachten, inspirerende ondernemers.
Samen uit de boeken én in de praktijk leren!
En daarom is Jong Tsjûkemar in het leven geroepen. Een project van de Club van Aanjagers, waarbij leerkrachten en ondernemers samenkomen om de jeugd van hun eigen (woon)omgeving te laten leren en ontdekken Waar de kinderen worden uitgedaagd om mee te denken over hoe en in wat voor omgeving zij willen leven, waar wij als mienskip zorgen voor het behoudt van de cultuur, natuur en leefbaarheid in ónze omgeving.
Doel Jong Tsjûkemar
Ons doel is de leerlingen van het basisonderwijs rondom de Tsjûkemar kennis te laten maken met al het moois wat deze omgeving ons te bieden heeft.
Waarom zouden we kinderen enkel uit boeken laten leren welke vogels hier leven, als we ook naar buiten kunnen gaan om dit met eigen ogen te bekijken?
Wie weet hoe een rietdekker zijn werk doet en waar komt al dat riet voor onze daken eigenlijk vandaan? Hebben we een echte kaasmakerij in onze buurt? Dan gaan we toch met eigen ogen bekijken hoe kaas wordt gemaakt?
En, wie heeft er zin om op de survivalbaan te ervaren hoe het is om als een aapje door de lucht te slingeren en te klimmen en klauteren? De lokale boer opent graag zijn of haar deuren om de kinderen kennis te laten maken met het nieuwerwets boeren. Wat is het fijn als kinderen kunnen zien waar de melk en eieren voor bij het ontbijt vandaan komen.
Nieuwsgierig?
Bekijk eerdere edities van onze activiteitenweken.